Skapa arenor för kommunikation – de tre S:en (Hållbar kommunikation – del 7)

En hållbar kommunikation i en organisation får man inte automatiskt, det kräver arbete genom en medveten struktur, spontanitet genom ett öppet sinne och små överrasknngar genom variation och kreativitet.

Tre framgångsfaktorer:

1. Struktur

Det finns en mängd frågor att ställa sig när man arbetar i en organisation. Vilken form av kommunikation skall vi skapa möjligheter för? Vad krävs? Vilka ska vara med och vilka ska ha tillgång? Vilka förutsättningar finns? Vilka möjligheter finns i organisationen idag? Vilka förändringar kan behöva göras? Hur prioriterar vi?

Utifrån svaret på ovanstående frågor skapar man arenor, stora och små, för sin organisation. Långsiktig planering och rutiner underlättar och ger flyt i arbetet. Att veta förutsättningar i förväg ger trygghet och ramar för det fortsatta arbetet.

I förskolans verksamhet kan det handla om förutsättningar för arbetslaget, mötestider, förhållningssätt i mötet med barn, föräldrar och kollegor, information internt, information externt, planerade samtal, utvecklingsgrupper, ledningsgrupper, samverkan med facket, ansvarsgrupper, temagrupper, barnkontalationer….(listan blir lång). Men allt ska rymmas inom en begränsad tid och vi måste själva göra prioriteringar i tid och hur kommunikationen skall ske.

2. Spontanitet

Planering i all ära, men vi måste vara ödmjuka inför att hur väl vi än planerar så kan vi aldrig sia om framtiden. Det betyder att vi måste alltid vara beredda att omprioritera om det visar sig att verksamheten tar en bana vi inte räknat med. Det är en styrka, inte ett misslyckande. När tillfälle ges måste vi våga fånga stunden och ge tid till mötet med en annan människa. Många fantastiska stunder är helt omöjliga att planera. De dyker upp och då måste vi våga släppa taget och ta hand om dessa. De stunderna är en gåva!

3. Små överraskningar

Som sagt, planering i all ära. Spontanitet är viktigt. Lika viktigt är små överraskningar, att vi varierar vårt sätt att kommunicera. Ett framgångsrikt sätt att kommunicera blir sällan det bästa i längden. Repriser är rena sömnpillren efter ett tag. Vi behöver variation för att hjärna ska vara allert. Man kan variera agendan, mötesplatsen, deltagarna, innehållet osv. Men ett möte mellan människor måste innehålla något nytt, något ovisst och något som väcker nyfikenhet.

Möte mellan människor kräver,

struktur, spontanitet och små överraskningar.

Genom medvetenhet, öppenhet och kreativitet skapar

vi tillsammans olika arenor för hållbar kommunikation.

Alla ingredienser är lika viktiga!

20120815-223307.jpg

Kram malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s