Man vill ju vara nöjd med sitt liv…

Är du nöjd med ditt liv?
Är du nöjd med dig själv?
Är du nöjd med din tillvaro omkring dig?

Oavsettom svaret är ja eller nej, fortsätt med frågan:

När mår jag riktigt bra?
Hur ofta ser jag till att hamna i situationer när jag mår riktigt bra?
Hur gör jag då?
Om inte, vad är det som hindrar mig och hur ska jag göra istället?
Eller hur kan jag ändra tanken om min tillvaro?

Låt inte tiden rinna iväg. Livet är för kort för att inte njutas.
Jag påstår inte att livet är evig lycka. Men om du strävar efter evig lycka och glädje kommer du aldrig att bli nöjd med ditt liv. Att uppskatta livets alla kontraster och nyanser är en av nycklarna till att uppskatta sitt liv. Det kan handla om att våga sörja en förlust samtidigt som man förundras över den första snödroppen. Det kan handla om att längta efter sommarvinden och samtidigt fascineras över isande snökristaller eller att inte acceptera orättvisor men känna tacksamhet för att det ger möjlighet att ta ställning osv.

Vad hindrar människor att trivas med sitt liv?
Ibland får jag känslan av att det är förbjudet att ha det bra. Jag kommer på mig själv att jag slänger in ett men och om för att förminska min nöjdhet. Ex. Trivs väldigt bra i huset men…Älskar mitt jobb men…Har en bra tillvaro men…Tack för komplimangen men…Det där men:et visar på att det alltid går att göra lite bättre. Allt går alltid att bli lite bättre så egentligen är men:et onödigt om det inte vill visa på en rikting, vart jag är påväg.

Det finns också den andra varianten som utgår från att livet inte är bra men att det finns några ljusglimtar om man letar lite.

Vad skulle hända om vi bara bestämmer oss för att trivas med livet?
Om vi bestämmer oss för att vara tacksamma för det som kommer i vår väg oavsett om det är möjligheter eller prövningar. För att göra det möjligt gäller det att eliminera några vanliga fallgropar som jag upplever att jag själv och människor omkring mig lätt hamnar i. Undviker man dessa kan man med framgång uppleva nöjdhet med livet:

1. Basbehov
För att människan ska vara i balans och vara sitt bästa jag så krävs mat, sömn och rörelse.

2. Återhämtning
Det är inget man får utan något man måste skapa sig i vardagen. Andrum ensam eller tillsammans med andra. Tid i varandet fritt från görande. Det kan vara vila, massage, några djupa andetag, naturupplevelse, en promenad, en fika, meditation osv. Stress hindrar människan från att vara sitt bästa jag och en stressad människa har mycket mindre tid i sitt liv.

3. Ta tag i svårigheter
Att tänka på problem tar mycket mer tid och kraft än att lösa dem direkt. Det är inte sällan som ett och samma dilemma diskuteras flera gånger, ibland år ut och år in. Tänk vad den tiden kunnat användas till istället. Det är inte hållbart att älta! Dessutom gör det dig inte nöjd och lycklig.

4. Våga prioritera
Här ser jag många människor som fastnar, man vill inte behöva prioritera. Man vill bara ha mer tid och bättre förutsättningar. Ledsen, det är bara att bita i det sura äpplet! Livet handlat hela tiden om prioriteringar och du gör det varje dag, varje sekund, tro inte att ditt privatliv eller ditt jobb är annorlunda. Våga välja,våga prioritera. Det handlat om att säga nej med gott samvete. Du är ingen övermänniska som kan klona dig, ingen förväntar sig heller det mer än du själv.

5. Fira sina egna framgångar
Glöm inte att stanna upp och se vad du faktiskt lyckas med. Fira framgångarna, både dina egna och andras. När du sänker tempot, tar tag i svårigheter och vågar prioritera så kommer du att märka att du får mer gjort än någonsin och samtidigt mer tid över till att bara vara. Fira då!

6. Våga vara nöjd
Sist men inte minst. Våga vara nöjd med det som är. Ex: Jag må vara trött och orkeslös idag men jag är nöjd att kunna ta det lite lugnare, det är helt okej. Fick gjort två av tre saker på listan och mötte en vän jag inte träffar på länge, det blev en bra dag. Eller, det hade varit skönt med sol idag men vädret styr man inte över, fick istället läsa boken som legat i hyllan så länge.

Vill du vara nöjd med ditt liv, börja idag.
Jag har börjat. Av den enkla anledningen att jag  tycker att människorna som lever och arbetar närma mig förtjänar en vän/kollega som trivs med sin tillvaro. Dessutom förtjänar jag ett gott liv:-) Finns inget att vänta på…

Kram malin

20130505-174901.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s