Föräldraledig – ledig förälder eller ledig för att vara förälder?

– Ja, du är föräldraledig, men då är du ju verkligen inte ledig! Det fanns inget negativt i den kommentaren jag fick härom dagen utan en stor portion av omtanke och respekt. Men jag kände mig inte bekväm och funderade mycket över detta på vägen hem.

– Jag är verkligen ledig. Jag är helt och fullt ledig att vara just enbart förälder 100% eller dygnet runt utan andra arbetsrelaterade åtaganden. Jo, jag är ledig. Det är precis vad jag är. Det är jag aldrig annars i livet men när jag är föräldraledig då är jag det. Vilken lyx, vilken ynnest.

Men krockar vår föreställning om ledighet ibland, är det därför vi inte är riktigt nöjda. Vi betonar ledig istället för förälder och så tänker vi att jag har aldrig haft så fullt upp som jag har nu. Det är sant,  men det är ju att vara förälder på heltid – att sätta sitt barn främst under den första tiden när barnet är helt beroende av mig som mamma eller pappa. Sakta men säkert kommer beroendet minska och självständigheten öka i de allra flesta fall – men människobarnet är det liv som är mest beroende av sin förälder. Människan som sedan kommer utvecklas och blir den starkaste och mäktigaste av alla jordens varelser.

Ledig är ett konstigt ord som vi många gånger snurrar till. När är vi helt lediga – från allt? Är det möjligt att som människa frånkoppla sig från allt ansvar på jorden? Sommarlov är ledigt från skolan, men inte ledigt från livet i övrigt. Semester är ledigt från arbetet, men inte livet i övrigt. Föräldraledig är ledig från arbetet, men med ansvar att vara förälder fullt ut. Sjukskriven är sjukskriven från arbetet, men inte från livet i övrigt och med uppgift att göra alla man kan för att bli frisk under tiden.

Ledigt är inget vi får från någon- ledigt kan vi bara ta oss själva. När vi bestämmer oss för att ta en paus och vila på ett sätt som vi tycker är lämpligt. Ledigt är väldigt personligt för varje människa. Det den ene tycker är avkoppling tycker den andra är ett måste. Men det är ett val, hur vi ser på vår tid, vårt liv och det vi fyller det med.

Hur har du valt att se  på din tid, ditt liv och det ditt liv är fyllt med? Är du nöjd med ditt val?

Kram Malin

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s