”Om detta må ni berätta…” – men man blundar igen och igen och igen…

Det här är Sverige, 11 januari 2016. Minns ni faktaboken om förintelsen som skickades ut på 90-talet, ”om detta må ni berätta” . Så viktigt vi sa att det var att vi får aldrig glömma, vi måste berätta om historien, för vi får aldrig återupprepa den. Sverige var ”neutrala” då. Neutrala? Tog vi ställning, för vem? Vi får inte blunda för det som varit, men måste förlika oss med det som varit. Vi måste kämpa för en framtid som lär av det förgångna och inte gör om samma misstag igen.

Men man fortsätter att blunda för det som händer mitt framför ögonen. Just nu berättas det om flickor som blir utsatta för övergrepp på konserter och på badhuset av en män/pojkar med en kvinnoförnedrande kultur och människosyn. Det tystas ner för att Sverigedemokraterna kan få vatten på sin kvarn? Det som händer händer – hur kan det vara någon annans fördel. Det som blir någons fördel är den som vågar tala om det som händer och agera på det. Genom att just blunda och inte prata om det – spelar man direkt i Sverigedemokraternas händer. Är Sverige fortfarande neutralt? Vad har vi lärt oss av historien? Vad får vi inte glömma?

Mitt förra personliga blogginlägg från min egen privata bubbla som nyss hemsöktes av ”detsomharvaritharvaritochdetpratarviinteom” (klickbar länk till inlägget) har tyvärr hemsökt hela vårt Svenska samhälle och det gör mig väldigt bedrövad. För ”detsomharvaritharvaritochdetpratarviinteom” är lamslagen och rädd. Man kan tro att han inte tar ställning, men det gör han till fullo genom att inte agera. Därför att tystnaden bekräftar och rättfärdigar. Precis som den tysta massan vid mobbning. Kan man vara neutral? Sverige kunde? Kan du? Den tysta massan, som är i hög grad delaktig och genom sin passivitet och sin tystnad rättfärdigar den utsatthet, kränkningar, övergrepp och misshandel.

Många människor reagerar just nu på vart vårt Sverige är påväg. Vi behöver definitivt inte vara Sverigedemokrater. Vi måste värna om vårt demokratiska samhälle genom att agera kraftfullt och definitivt inte vara naiva och tro att det löser sig. För det gör det inte. Det gör det aldrig. Förintelsen löste sig inte – den var förödande. Mobbning löser sig inte – den är förgörande. Ingenting löser sig genom tystnad och skygglappar, ju större problem ju större konsekvenser. Observera, reagera och agera.

Om en tjej inte kan gå till simhallen eller på en utomhuskonsert längre för att riskera att bli antastad, vad är nästa steg? Det må vara en vacker bild – att vi tar emot alla människor med öppna armar, men vet du vem du omfamnar och är de beredd att ta konsekvenserna? När det är din dotter som nästa gång kommer hem gråtandes, är din famn lika varm för de pojkarna?

Jag skrev för ett tag sedan att jag tror inte att generositet behöver vara vilkorslös. (Klickbar länk till inlägget) Vi måste bestämma oss för vilket samhälle vi vill ha och sätta ner foten för vad som inte accepteras och det nu. Jag struntar i om det är obehagligt att se verkligheten så som den är. Jag struntar i om vi behöver sätta upp bevakningskameror för att öka säkerheten. Jag struntar i om vi måste inför vakter som tryggar upp våra offentliga platser. Jag struntar i om vi måste stifta lagar som faktiskt signalerar att det är ett högt pris att överträda våra ramar i vårt demokratiska samhälle och göra övergrepp på mänskliga rättigheter. 6 månader för övergrepp mot ett barn? Friande domar för att flickan inte blev utnyttjad utom alla tvivel, hon hade taighta kläder eller hon var för utmanande? Ekonomisk brottlighet 20 år? Vi skickar signaler om rättigheter och skyldigheter, om vad som är viktigt och inte viktigt. I skolan är det den utsattes upplevelse vi ska ta stor hänsyn till men hur är det i rättssalen? Jag struntar i om det är lite jobbigt att ta med sig passet när man ska åka till jobbet! Jag struntar i om det känns obehagligt att bli filmad eller att en vakt tar en bild av passet! Det finns betydligt värre och mer obehagliga saker som kan hända var och en av oss. Jag utsätter mig gärna för lite obekvämlighet om jag kan bidra till att framtiden blir en fin plats att vistas i för mina och dina barn och barnbarn. 

Vi måste lära oss av historien och vi måste lära oss att snabbt agera på det som faktiskt sker i vår vardag. Han, ”detsomvaritharvaritochdetpratarviinteom” tar ingen ansvar för framtiden så vänd honom ryggen och stå upp för ett demokratiskt samhälle värt namnet, för just nu så är det ordentligt nedsvärtat.

Vara generös och förlåt – javisst,  på det sätter riktar vi energin och kraften framåt. Men aldrig glömma och aldrig sluta ställa krav på hur vårt demokratiska samhälle ska se ut. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s