Albena i Bulgarien – svalornas näste eller landet ”det-är-inte-så-nog”

Vi har kommit till en plats som är en spökstad större delen av året. Men den har just slagit upp portarna och bjudit in gäster till sitt sommarparadis, där de största tillgångarna är två.  Den fantastiska långa/breda sandstrand med ljus finkornig sand och blå/grönt, lagom salt vatten. Det andra är klimatet, ett stabilt soligt väder med 25-30 grader. En liten ort som inte lever ligger i träda en större del av året blir inte blir ompysslad och får kärlek, den blir lite trött och rätt sliten. Det mesta byggdes upp på 80-90 talet och har bara bättras på, men det är som att kliva tillbaks i tiden. ”Det är inte så noga” – det är inget som är perfekt och bara det funkar hyfsat, tycks man tänka. Den trötta lilla orten kompensera med lek och stoj. Det är som man har tänkt att ögat istället ska dras till färggranna attraktioner och shoppingbasarer. Semestern ska helst vara en kontrast till vardagen och här är det lek och att färdas fram som gäller, tycks man säga. För att leka finns allt från en stor mängd 1:a klassiga tennisplaner – som nog är det enda som sköts pedantiskt här. Därutöver finns minigolf, studsmattor, beachvollybollplaner, pysselbord (måla din egen gipsfigur, trä ditt halsband, fyll din sandflaska, glittra, måla…), fläta håret, hoppborgar, radiobilar, buggecart, minibergbana, små båtar, flipperspel, airhocky, hamsterboll i poolen, paraflying, bananbåtar, 3D simulator, 6D simulator osv. Listan är oändlig. 


När jag ser hotellets badvakt hajar jag till, trodde den sorten var utdöd – men den har bara blivit mycket äldre. En uppblåst överkropp som gör att armarna inte har full rörelseförmåga, en knuten snusnäsduk på huvudet, linne, tatueringar och stora stora maffiga guldkedjor runt halsen. Tänk honom in action som livräddare…


 Vill man färdas längre, se mer av Bulgarien, finns såklart utflykter utanför orten vilket nog är att föredra så man vidgar sina vyer. Det skulle jag velat gjort för jag tycker om att se lite vardagsliv på mina resor. Men inom orten kan man färdas på oändliga sätt; sightseeingtåg, häst och vagn, elcyklar, cykelvagn, golfbilar osv. Man behöver således inte vara sysslolös här i Albena, Bulgarien. 

Maten är ”inte så noga” det är inget storslaget men ok. Det är inte lagat med själ och hjärta, utan mer ihop slängt lite och generöst framslängt. Men endel smakar oväntat riktigt bra. Människorna är trevliga, men inte onödigt trevliga, ”det är inte så noga.”


Gillar Libary on the Beach, helt enkelt skåp med hyllor av böcker som man kan låna på stranden. Genial idee. Bulgarien är ändå prisvärt även om Albena ska vara lite dyrare. En öl och två läsk till middagen betalar vi 45kr för totalt. En fylld stor pannkaka på stranden 15kr, glass från 8-30kr, pizza 30-45kr. Lån av dubbelcyckel 60 min 75kr,  häst och vagn 45 min 250kr, minitåget 45kr ( alla aktiviteter inkluderade mig och tre barn). Men priserna skiftar så det gäller att vara lite uppmärksam.


Bulgarien och svarta havskusten är framför allt sol och bad. Ibland är det bara det som behövs, och då är detta ett ypperligt ställe att resa till. Bara ta det lugnt och hänga. Eller spela lite volleyboll på stranden. Leka lite. Det finns gott om plats, i alla fall så här i början på säsongen. Det gjorde att vi aldrig behöver ha bråttom för att få en solstol eller hinna med det vi ville göra. Det är positivt.


På Landvetter flygplats fick jag råder att använda mina Euro i Bulgarien och inte växla dem. Det ångar jag. Inte helt enkelt, definitivt inte alla som tar euro som betalning. Ibland görs det väldigt motvilligt, ibland verkar det som man hitta på en egen kurs ” det är inte så noga”. Vilket ofta innebär att jag skulle förlora en hel del vid varje köp. Mycket enklare med deras egen valuta Leva, det är min upplevelse.


Albena har ett fritt wi-fi som gör att man kan ha uppkoppling var man befinner sig under dagen, det är toppen. Men det funkar bra ibland och inte bra ibland. Kommer och går hela tiden, så det är väldigt opålitligt. ”Inte så noga helt enkelt”.


”Det är inte så noga,” som sagt. Fast ibland är det ju det. En fanta, som ser ser serverades i flaska och utan is, smakade konstigt vid middagen på hotellet. En kort stund senare uppkom det kraftiga magsmärtor på kvällen för min äldste. ”De e la inte så noga”. Jo, det är inte ok. Nu ber vi dem öppna burken/flaskan så att vi ser att ingen hittar på något. Betalade med Euro och fick tillbaks alldeles för lite växel, även det på hotellrestaurangen.  ”De e la inte så noga”. Jo, det är inte ok att luras, och blickarna innan samt servitörens undvikande beteende gjorde att jag var observant och kunde rätta till misstaget. Fick tillbaks min euro och satte upp det på rummet istället. 

Lite jordnötter hamnade helt plötsligt i den tredje desserten. (Vi hade ätit två innan av samma sort utan jordnötter och helt plötsligt låg det jordnötter istället för krisp i den tredje).”De e la inte så noga”. Jo, det är det när man är allergisk. Då reagerar man direkt, smaklökarna är superkänsliga. Iväg på lördag kväll till receptionen och sedan Apoteket. De kraftiga magsmärtorna och ont i lungorna lägger sig så småningom. Lite bamsehonung från Apoteket i Bulgarien och lite nyponsoppa hemifrån lindrar i magen. Man känner sig ganska liten och hjälplös som förälder när barnen blir sjuka, inte minst långt hemifrån. Den oroliga stämningen lägger sig så småningom. Det blir bra. Han blir bra. Dundermediciner gör underverk på mindre än ett dygn. Men vi äter aldrig där igen. Fick lite plåster på såren av hotellet när jag klagade som kompensation.


De sista dagarna när alla är friska spenderar vi på den härliga stranden med sol och fantastiskt bad i stora vågor. Vi har stormtrivts på stranden, så dagarna blir långa. En dag hyrde vi en härliga himmelssängen och njöt i fulla drag, det var svårt att slita sig när klockan tickade iväg. Alo Veran är en räddare efter denna dag.


Albena är ändå svalornas näste. På hela hotellet fanns svalnästen. Över hissen, i korridorerna osv. De bygger väl sina bon under våren och ruvar sina ägg. Lagom till turistsäsongen så kläcks äggen och ungarna behöver full uppbackning. Svalorna flyger in och ut för att mata sina ungar. Ett litet golv fäst under svalbordet vid hissen för att undvika bajs på turisterna. Avspärrat i korridoren under svalborden för att undvika olyckor. Turisterna är välkomna men det egentligen svalornas näste – Allbena.


Slutligen har jag en liknande känsla när jag är i Bulgarien som när vi var i Turkiet och Egypten – jag känner mig inte riktigt hemma. Vi klickar inte helt. Med skillnaden att människorna är inte alls lika påflugna här. Bra resa, men inget resmål att längta till igen. Vi är ganska färdiga med varandra, tar med mig de goda minnena, allt roligt vi gjort och upplevt tillsammans och de lärdomarna vi fått. Det har varit en härlig, utmanande ,omtumlande och spännande upplevelse att resa med tre barn (13,12&1,5). Men ångrar det inte en sekund. Både jag och barnen har växt en smula för varje dag vi varit här. Blir det någon mer gång vi reser på detta sätter så väljer jag ett resmål jag är mer bekväm med, något med mer blandning mellan vardagsliv och turism, och jag väljer definitivt bort buffébord på alla framtida resor, inte är ett dugg tryggt och enkelt utan tvärt om – tråkigt. 2,50Tim flygresa är dock väldigt positivt. 

Världen är stor att fortsätta upptäcka, så framöver får det bli nya resmål. Imorgon reser vi hem och barnens pappa (å min man) kommer få den största kramen han någonsin sett.

5 reaktioner till “Albena i Bulgarien – svalornas näste eller landet ”det-är-inte-så-nog””

 1. Vilken berättelse! Jag var i Bulgarien 1984, det var en upplevelse det med.
  Just nu är sonen och jag i Thailand, vi ska resa omkring i en månad och här känner jag mig mer hemma än i Turkiet och Egypten.

  1. Jag har aldrig varit i Thailand, låter som ett härligt äventyr ni är ute på, du och din son. Vi planerar också en långresa framöver till NZ, har stora förväntningar på den.

   1. NZ är en dröm det med. Kräver lite mer sparande bara som ensamstående men en dag så… Nu lever vi budgetliv här 😊

   2. Ja, det är en dröm som vi ska uppfylla nu äntligen. Långresor är speciella, när det också får lov att vara lite vardag även om man är på annan plats och reser runt lite. Ha en härlig fortsatt resa i Thailand, när vi nu reser hem till regn ikväll. Var rädda om er.☀️😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s