Bakom varje människa finns en önskan att må bra (Hållbar kommunikation, del 3)

20120801-195844.jpg

Okej, jag erkänner, ibland kommer väldigt dumma ord ur min mun. Inte särskilt genomtänkta, kanske i stundens hetta eller när jag är riktigt trött och orkeslös. Ibland helt appropå utan att jag ens reflekterar över det. Jag menade ju inget illa, tänke inte på att det kunde tolkas på flera sätt. Sorry!

Händer det dig också ibland? Man möter människor som hamnat i låsningar och ibland låser man sig själv. Hur kan man tänka? Hur kan man göra?

Se bakom orden! När du möter en mindre trevlig människa ta det inte personligt, lyssna istället med alla dina sinnen. Bortanför det ogenomtänkta, ibland klumpiga, kanske extremt otrevliga och nästan hotfulla finns det en önskan hos just den människan en önskan att må bra. I frustrationen över motsatsen är det som om känslorna tar överhanden totalt. Sans och balans, klokhet och förstånd har försvunnit totalt. Kvar är bara ett enda rop på hjälp.

Hur vill jag bli bemött i detta kaos? Av en människa som lugnt lyssnar och ser mig, säger stilla; jag hör att du är arg/frustrerad, vad är det egentligen du vill? Vad får dig att må så dåligt? Hur kan det bli bättre? Finns det andra sätt?

Det är sällan de lösningar som jag ser just då, mitt i kaoset, som är de bästa. Men det är de enklaste, mest öppenbara och det handlat ofta att skylla över eller ge någon annan skulden.

Gå inte på det! Gå aldrig på det! Låt dig inte dras med av detta, för det leder sällan till något gott.

Se bakom frustration och agg. Vad är det egentliga budskapet. Det är ofta enkelt; en människa mår dåligt och vill må bra igen. Hon har en orsak till sin brist på välbefinnande och hon har ett förslag på lösning. I detta finns öppningen och möjligheter till att ge en utsträckt hand. Bekräfta känslan men vidga världen. Är det den verkliga orsaken eller finns det fler ( oftast finns det fler som fått bägaren att rinna över)? Vilka möjliga andra lösningar finns det också?

Lyssna, bekräfta och vidga världen. Ge sedan tanke tid. Sov på saken. Ofta klarnar tanken till dagen efter.

Det är egentligen väldigt enkelt att möta människor.

Alla har en önskan om att må bra.

Se den.

Bekräfta.

Vidga världen.

Ge tanketid.

Det borde bara enkelt, men för att möta en annan människa fullt måste jag må bra själv. Så att jag kan vara osjälvisk i mötet. Därför är det så viktigt att jag tar hand om mig själv. Det är mitt ansvar, ingen annans.

Ta hand om dig idag..

..och imorgon

…och…

Kram malin

20120729-230940.jpg

Ps. Vill du få påminnelse om nya blogginlägg direkt via e-post klick upp till höger på sidan. Nästa del kommer att handla om att lyssna med hjärtat. Vill du också/eller följa mig på twitter kan du göra det till höger, eller söka upp mig malhe005. Varmt välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s