Kvalitetsutvärdering som motor i vardagen 1/2

Om utvärdering ska fungera som motor i utvecklingsarbete måste man lära av resultatet. Varje människa med självinsikt måste, enligt Alexandersson i Thors Hugosson (2007), inse att man alltid kommer att behöva nya kunskaper och erfarenheter för att kunna utveckla och utvecklas. Med detta perspektiv innebär det att utvärdering leder till att man ständigt involveras i en pågående lärprocess. Om man efter en utvärdering inte har lärt sig något nytt innebär det inte enbart att den genomförda utvärderingen förnekas utan främst att fördjupad professionalitet uteblir. Krav på en utvärdering är att den riktas mot något specifikt – exempelvis mål, förväntningar eller antaganden, och att man mer ingående, systematiskt och under en längre tid ställer frågor och besvarar dessa frågor om olika företeelser. Vad är det egentligen som händer? Vad är det som sker i det som synes sker? Vad kan finnas bakomliggande? Varför händer just detta? Varför lägger vi märke till detta och vad gör vi konkret i mötet och varför gör vi detta? Genom att ställa frågor formuleras tankar i ord och dessa blir synliga. Kunskap skapas kring verksamheten. (Thors Hugosson 2007)

Källor.

Thors Hugosson, C (2007) Värdera och utvärdera.

20121013-183140.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s