Tvivlar du på dig själv?

 Till en vän

        Jag är usel, kass och får ingenting att fungera, visst har jag känt så. Dålig vän, dålig mamma, dålig dotter, dålig maka och dålig chef. Bubblan spricker och snart står denna värdelösa skapelse helt blottad. Allt jag trott på rasar. Verkligheten, som verkade så självklar, verkar plötligt vara ett luftlott. Jag ser ingen horisont, bara djup, tät dimma. Knappt jag ser min egen hand för mig, hur ska jag då veta vilken väg jag ska gå? Dömd att leva med mig själv och mina tvivlande kval.

Känner du igen dig? Oavsett om du är man eller kvinna?

      Jag hamnar i tvivel då och då. Ofta för en kort stund för att i nästa ögonblick blicka horisonten och få tecken på att den rätta vägen är inom räckhåll. Ibland blir tvivlen extremt starka, det har hänt ett par gånger, när man nästan tvivlar på hela sin existens som människa, mamma och yrkeskvinna.

      Jag har lagt märke till att det är ur dessa djupa tvivlande stunder som den största utvecklingen sker och den största belöningen kommer. Men då måste man ta dem på allvar och sätta ord på dem. Förnekelse leder inte till utveckling. Genom att djupt ransaka sig själv, vända och vrida på tillvaron, fundera över vad som verkligen är viktigt för mig och vad jag kan stå för, ur detta föds något nytt. Jag tar mig lättare ur mina tvivel nu, när jag förstår vad det handlar om.

I tvivel
föds självransakan,
utveckling och
självkännedom.
Prövan,
nya dimensioner,
ny möjligheter,
växande,
styrka och
trygghet.

Tills nästa tvivel dyker upp.
Sådant är livet.
Så växer människan.
Från den första dagen till den sista.

Tvivel är rädsla,
att inte duga
att inte kunna och
att inte passa i kostymen.
Se tvivelen,
förstå dem och
bli vän med dina tvivel.
Väl synliga är de inte längre farliga.

      Det är mänskligt och förmodligen helt nödvändigt att tvivla då och då. Jag möter många människor som tvivlar, ibland i djupa tvivel. Ta tillvara på tvivlen som en möjlighet att lära känna dig själv på nytt.

Minns att det finns en anledning till att du befinner dig på den plats du gör, du är viktig och värdefull. Dina tvivel låter dig vila för en stund i ditt handlande och grunda dig i din tro. När du är färdig kommer kraften och energin tillbaka, med den gör du skillnad.

Kram malin

20130202-171531.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s