Öva på att varje dag möta en människa helt öppen utan en enda förutfattad mening.

Möta en människa helt öppen!
Vad betyder det för dig? För egen del handlar det om en strävan att ge en människa sin fulla uppmärksamhet och släppa sina egna tankar, behov och önskemål för en stund. Att vara fullt närvarande i mötet för att ta in det som sägs och förmedlas i ord, gester, sinnesstämning och det som även är outsagt mellan raderna. Att öppet ta in alla nuets nyanser och skiftningar utan filter.

Att vara utan förutfattade meningar!
Vad innebär det för dig och är det möjligt att vara neutral? Vi får tidigt i livet träna oss på att säga vår mening och ha en åsikt. Att välja och göra värderingar, det bästa, det mest prisvärda, det goda eller minst tidskrävande. Det är ett sätt att förstå och hantera omvärlden. Vi ser likheter, skillnader, parar ihop, kategoriserar och benämner som känt eller främmande. Det är viktigt på många sätt men kanske glömmer vi ibland baksidan. Om vi drar för snabba slutsatser, gör omedvetna tolkningar, placerar snabbt in människor i fack pg utseende, kultur, kön, ålder osv. Diskriminiering är enligt lag förbjuden. Handen på hjärtat, hur många gånger om dagen är det just det vi gör – helt omedvetet?

Tänk att kunna nollställa sig helt och bara ta in det som finns framför. Utan att värdera spegla det man hör och ser. Det kan öppna nya dörrar, dörrar som länge varit låsta.

Varför?

För att neutralitet ger frihet och frigör sig från skuld och skam. För att neutralitet inte letar syndabockar eller fel. För att neutraliteten bara vill se verkligheten så som den är. Lysa med ficklampan i garderoben och kanske till och med tända upp helt. När det dolda kommer i dags ljus sker något. Fantasin  och rädslan ger ofta saker oanade propotioner. Vi tror saker, uppfattar saker men det är ofta bara en liten bit av sanningen. Och varje människa bär alltid sin egen sanning. Att tro att man fullt kan förstå en annan människa är bara en illusion. Men genom att lyssna och ställa frågor kan vi hjälpa en människa att först mer om sig själv.

Mitt andra budord i år är just detta: Att öva på att varje dag möta en människa helt öppen utan en enda förutfattad mening. Idag gjorde jag just detta och belönades med en riktigt varm kram och ett ”tack för att du finns”.

Det betyder allt!

Tacksam för att bli insläppt!

Kram malin

20140106-123443.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s