Vilan skyddar livet

Att vila är att ta ansvar. Att vila är att älska. Det menar Thomas Sjödin i sin magiska lilla bok: Det händer när du vilar. Jag fick förmånen att få låna boken av en vän och har läst den under julledigheten. Så många klokheter som går rakt in i hjärtat. Jag har valt att samla några nedan:

Att vila är att ta ansvar.
Att vila är att älska. Sjödin menar att ibland måste man vila från det man älskar, och göra det i vetskapen om att det är ett uttryck för samma kärlek som får oss att orka vara där nästan alla andra dagar.

Att vila är inte att släppa ansvaret en stund. Att vila är att ta ansvar för det enda som till sist är värt något, kärlekarna.

Den som vilar ger kärleken livsrum.
Budordet om att helga vilan kom till, enligt Sjödin, för att skydda livet, skydda kärleken. Om något hotar livet så är det brist på vila. Brist på vila hotar våra relationer. Det är när man är jäktad eller för trött som man fattar olyckliga beslut. Det är när kraften sinar man säger det man inte borde sagt. Att vila är en gåva till dem man älskar. Det är lätt att förväxla sinande ork med svalnande kärlek.

Det är jobbigt att prata med varandra. Tysnaden kan vara vilsam. Tigandet är det aldrig. Därför att tigandet fyller tystnaden med antaganden, spekulationer och rena hjärnspöken stör den vilan effektivare än nästan något annat. Ett förlåt kan ibland räcka för att förvandla slitsamt tigande till vilsam tystnad.

Sjödin ställer sig den kloka frågan: Vem har hittat på tanken att man måste räcka till?
Och menar istället att; man behöver inte räcka till. Det räcker att finnas till. Allt utöver är en bonus.

Kärleken kan växa när vi släpper taget om varandra och bjuder rymd och frihet.

Kan varmt rekomendera denna vackra bok Det händer när du vilar. En bok för eftertanke och om att landa en stund i livets viktigheter. Lyssna gärna på Thomas Vinterprat i P1 från 28/12-2013.

Kram Malin

BUDORD 3 – 2014

20140107-195517.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s