Från vilja till verklighet finns en väg att vandra.

Vill du, så kan du! Hur ofta tänker vi så om andra? Hur ofta tänker vi så om barn – de kan om de vill? Lat? Omotiverad? Är det så enkelt? Nja, det är en fälla, lätt att gå in i. Så länge vi tror att det handlar om enbart vilja lägger vi skuld på den andre att inte vilja tillräckligt mycket. Det är sällan så tror jag! 

– Jag vill, men det är så svårt! Hur ofta har du tänkt eller sagt så? Då räcker inte vår vilja för att genomföra det vi vill. 
Vilja är en förutsättning för att genomföra något framgångsrikt, men du måste finns en väg också. Ser vi ingen väg, vet vi inte hur vi ska ta första steget så kommer inte viljan längre. Viljan stannar i ord och drömmar. Vägen behöver man ibland hjälp att finna. Ibland behöver vi även hjälp att finna viljan, att motiveras. Många gånger behöver man hjälp att göra en plan, hitta nya sätt att tänka, nya sätt att agera, göra på nya sätt för att lära något nytt eller något vi inte gjort på länge.

Från vilja till verklighet finns en väg att vandra.

Hjärnan behöver skapa nya banor och kroppen behöver nya rörelsensbanor. Vardagen kanske behöver nya rutiner, nya redskap/verktyg/utrustning kanske behövs. 

Att gå från vilja till en förändring är inte alltid en enkel resa. Enbart ord eller andras önskan hjälper inte om det är en större förändring som ska göras. Vad som är större förändringar är oerhört individuellt. Det som är enkelt för någon är extremt svårt för en annan. Det beror mycket på tidigare erfarenheter – hur långt ifrån eller hur nära förändringen ligger det man tidigare gjort. 
Enbart ord hjälper sällan att få till en förändring. Enbart vilja hjälper inte till en förändring. Det behövs en handlingsberedskap, handlingsutrymme, handlingskraft och ofta hjälp och stöd på vägen. Det kan vara en vän, en bok, sociala medier, en film, en kurs, en planeringskalender, ett recept, en instruktionsbok osv.
Från vilja till verklighet finns en väg att vandra.

Hur gör du när du går från vilja till handling? Vad gör du när du möter på motstånd? 
  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s