Nu måste vi agera utifrån hur verkligheten ser ut säger Romson när matchen går mot slutminutrarna. Skärpning!

– Ingen har kunnat förstå eller förutser hur det skulle bli, säger en mycket känslosam vice stadsministe Romson i presskonferens alldeles nyss. – Våra drastiska förslag kommer chocka vårt medmänskliga land, fortsätter hon och ser ut att skämmas för det hon just nu är en del av. – Men nu måste vi faktiskt titta på hur verkligen ser ut och agera efter det. Löfven bekräftar att man agerar så fort man kan utifrån den akuta situation som uppkommit, men vill inte använda order naiv igen. Det handlar om Sveriges flykting situation och nya åtgärder.

Snälla styrande politiker med Sveriges framtid i era händer; Ljug inte och påstå inte att ni kan tala för hela svenska folket. Många har varit rädda. Många har varit oroliga. Många har anat vad som komma skall. Se hur det politiska Sverige vuxit fram. Att ignorera och vända ryggen för åsikter som inte passar istället för att försöka förstå vad det egentligen handlar om har sitt pris. Varesig vi vill det eller inte. Vi är där nu och det är ett dyrt pris vi betalar.

Att reagera långsamt och ligga flera steg efter kostar alltid väldigt mycket, både ekonomiskt och framförallt i mänsklig energi. Folk vände ut och in på sig själva och de resurser som finns att tillgå. Det är det vi ser just nu i slutminutrarna på matchen. Och det kommer bli en mycket lång förlängning – så nu gäller det att hålla i och hålla ut. 

Det är inte ok. En vice stadsminister som först nu börjar se hur verkligen faktiskt ser ut och insett att det är utifrån detta man måste agera på. Det skrämmer mig och gör inte mig ett dugg trygg. 

Medmänskliga Sverige är inte ett Sverige med öppna armar och totalt gränslösa. Det är ett Sverige som agerar utifrån de förutsättningar man har och gör allt man klarar av med engagemang och mycket hjärta. 

Precis som en familj där föräldrarna tar hand om sina barn. Det är föräldrars ansvar att inte ge barnen det de vill ha utan det de behöver. Det är föräldrars ansvar att anpassa familjens utgifter efter dess plånbok. Det är föräldrars ansvar att med kärlek och omtanke sätta de ramar och regler som ger förutsättningar till en social tillvaro och trygg uppväxt. Det är föräldrars ansvar att göra riskbedömningar, att reagera snabbt och fatta obekväma beslut när nöden kräver. Det är föräldrars ansvar att sätta sina barn i främsta rummet och inte skaffa fler barn än man klarar av att uppfostra. Det är föräldrars ansvar att vara kärleksfulla, generösa och goda förebilder och erkänna misstag och ställa tillrätta. Det är föräldrars ansvar att vara en del i övriga samhället och få den egna familjen att kunna leva tillsammans med andra i olika typer av arenor. 

Så skärpning, inga fler sådana här uttalanden om Sveriges befolkning. Lägg inte ansvaret generellt, att ingen förstår eller att Sverige är naivt. Och mentaliteten ”att det ordnar sig”, fungerar bara om någon tar ansvar och agerar – för INGET löser sig av sig självt. Det tror gärna barnen i familjen där föräldrarna tar ansvar eller medarbetarna på jobbet med en chef som gör sitt jobb. Men barn i familjer utan föräldrar som klarar av sitt föräldraskap eller medarbetare där chefen inte tar sitt ansvar vet att det ordnar sig inte alltid. 

Vi behöver en regering som tar ansvar och styr Sverige – inte som tror att det kommer ordna sig.

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s