Hela tiden ha mod att leva lite mer och lite större

När uppskattar man tillvaron som mest? Kanske är det de perioder i livet när man inte tar livet och lyckan för självklar. När man obarmhärtigt stått öga mot öga med mörker, sorg, död, rädsla eller ondska. Då blir kontrasten till det vackra, det fria, det modiga och det kärleksfulla så mycket större. 
Jag har den senaste tiden varit i en torktumlare, av olika anledningar, jag inte själv kunnat påverka – mer än hur jag förhåller mig till den. Den har skakat fram alla möjliga känslor både av situationerna i sig men också genom minnen som gör sig påminda. Ibland är det svårt att veta vad som är vad.
Jag har också berörts djupt den senaste tiden av andra människors prövningar, utmaningar, olycka och svårigheter. Både generellt av det som händer i vår oroliga omvärlden men också genom människor som står mig nära eller som jag oväntat har hamnat nära. Jag har haft lätt till tårar av både sorg och glädje.
Oavsett nyans på känslorna så är det ”bara” känslor och de ligger väldigt nära varandra. De har ibland samma utryckssätt genom att lamslå oss, stanna upp och får tårar att rulla. 
Det vi förväntar oss att se är vi oftast mycket mer öppna för. Vilket har till följd att vi så lätt fastna i onda och goda spiraler – där vi tror att världen ser ut på ett visst sätt. Vi glömmer att vår verklighetesuppfattning baseras på våra egna bilder utifrån de förväntningar och erfarenheter vi har. 

Det är därför viktigt att vi är öppna för att överraskas av det oväntade. Genom det oväntade blir vi påminda om livets olika nyanser så vi inte fastnar i enkelspåriga spiraler.
Därför är fakta, vetenskap och den sociala samvaron med andra människor som är olika oss själva av stor vikt för oss. För att ge oss perspektiv för det vi ser, tror och känner. 
Vad är hållbart? Vad är hanterbart, begripligt och hur skapas meningsfullhet? Kanske genom att hela tiden ovärdera denna komplicerade värld. Kanske genom att hela tiden våga leva genom alla nyanser. Kanske genom att hela tiden utgå från kärlek. Kanske genom att hela tiden ha mod att leva lite mer och lite större…
Kram M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s