8 Frågor & svar med författaren Malin Maria

Boken ”En inre frigörelserevolution” släpps
i december 2021 av Malin Maria Hemberg.

Hur vill du kort beskriva din bok?

Boken är både en ifrågasättande tonåring och en gammal kvinna full av visdom, på en och samma gång. Den handlar om livet och att hitta hem till sig själv.

Varför en bok och varför just nu?

Varför skriver man? Varför tänker man? Varför skapar man idéer och försöker förstå världen? Kanske för att när man väl förstått något som är viktigt för en själv, lär man känna man sig själv och världen lite bättre. Det är en skön känsla när världen har vidgat sig, en känsla man gärna delar med andra.

Hur sätter man ord på något man förstått, något som gjort stor skillnad för en själv och som känns viktigt?

Jag ville leka och utforska detta, skrivandet blev mitt sätt att få perspektiv på tankar och funderingar. När texterna kom samman blev det en bok av det.

Vad vill du med din bok?

– Texterna ville bli skrivna, det är som de har kommit till mig och boken ville bli till, det har pockat på.

Nu vill boken väldigt gärna ut till människor, som precis som jag, tror att livet är så mycket mer. Orden har hjälpt mig över berget av begränsningar. Kanske kan den göra detsamma för andra eller tillföra perspektiv till andras väg genom livet?

Vart kommer det du skriver om ifrån?

– Vet inte, vart kommer våra tankar ifrån, våra idéer, våra funderingar, våra drömmar och erfarenheter? Kan någon svara på det?

Texterna har kommit till mig, ofta tidigt på morgonen runt 5 tiden, efter nattens vila. Då brukar spännande tankar dyka upp som jag blir nyfiken på att utforska.

Jag vill bort ifrån ”hamsterhjuvlet”, där vi fastnar och ältar och tror oss veta av väldigt lite information. Jag har länge tyckt om att försöka förstå det som finns bakom allt vi tror, allt vi är rädda för, alla påhittade måsten och alla förutfattade meningar om livet. Kalla det att finna en djupare visdom om du vill.

Vart kommer titeln till boken ifrån, ”En inre frigörelserevolution”?

Från början hette boken ”Är Hon Du?”, det var en tankebok med texter för mig själv och för andra att spegla sig i. De ville skapa ro, tillit och tröst, men också utmana, ifrågasätta, provocera och krossa illusioner.

När boken började bli klar insåg jag att det som skett i mig under tiden var en personlig inre revolution, som gett en genuin och stabil känsla av frihet. Jag hade på riktigt frigjort mig från mig själv och från en mängd saker som hållit mig tillbaka. Jag hade gjort upp med min historia och stora delar av mitt bagage, förlåtit mig själv och andra fullt ut. Jag känner numera sällan någon ånger och bitterhet längre, inte heller någon skuld och skam. Jag känner mig fri och mer tillfreds med livet, på ett helt nytt sätt.

Texterna i boken beskriver den processen, ur en mängd olika synvinklar i vardagliga situationer.

Varför är boken skriven i Hon-form?

Det var när jag äntligen fann den formen som skrivandet tog ordentlig fart och jag kände att jag kunde vara äkta och genuin, utan att det kändes utelämnande.

Nu kan jag se att det var ett sätt att ställa mig själv utanför och se på mig själv med självdistans. Självdistans är en av de absolut viktigaste nycklarna till frigörelse. Att inte ta sig själv på så stort allvar. Det är att vara kärleksfullt självsnäll.

Varför är frigörelsen så viktig?

Människor har alltid revolterat för frihet genom historien. Idag kan det kännas som att det som våra förfäder offrat sina liv för, har vi glömt vikten av. Vi får inte glömma det. Vi får aldrig sluta sätta friheten högst, den är överordnad allt. Villkorad frihet är inte frihet, det är makt och kontroll.

När människan slutar lita på sig själv, glömmer sitt eget värde och sin suveränitet är hon infångad och utnyttjas till att lyder order. Vi vet genom historien vart det har slutat. Vi kan inte längre säga att vi inte vet eller förstår. Vi har gång efter gång sett facit.

Vi har alltid ett val, även om vi inte vill se det. Vi människor ställer dagligen många av frågorna vi innerst inne egentligen vet svaret på. Vi måste lita på oss själva. Vi behöver bara vara stilla och ta oss tid att lyssna. Vi har aldrig så bråttom, vi har tid. Vi tjänar så mycket tid av att lyssna mycket mer på oss själva.

Frigörelse är central för när vi är fria kan vi älska obegränsat. Det är så världen förändras.

Hur är boken uppbyggd?

– Den är uppdelad i två delar. Den första delen handlar om att hitta hem till sig själv igen genom vardagliga betraktelser och nattliga drömmar. Man får följa henne under 66 dagar där insikt efter insikt faller på plats. Därefter finns ett mellanrum för läsaren att sätta sig själv på bryggan se på sig själv utifrån.

Den andra delen handlar om själva frigörelseprocessen, den beskrivs som att ta sig igenom ett krig, ett inre krig av självrannsakan, ifrågasättande och begrava gamla föreställningar. Den kan stundtals uppleva som provocerande, för den öppnar ryggsäcken och packar upp allt som finns där, även under bottenplattan. Därefter följer texter om att packa tillbaka det som ska ge kraft, glädje och frihet på den fortsatta vägen genom livet.

Efter slutordet hittar man ”20 enkla hur i vardagen som frigör.” De kom till efter respons hos en av mina testläsare som också är en kär vän. Hon sa att man får inte lämna läsaren utan några konkreta tips vidare om man vill göra sin egen frigörelserevolution. Så boken avslutas med detta.

Länk till bokens hemsida och förhandsbeställning; https://malinhemberg.wordpress.com/boken-en-inre-frigorelserevolution/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s