Sköldpaddor – en hyllning till galenskap

Första tanken var; total galenskap? Femtonhundra sköldpaddor, från golv till tak, hylla efter hylla. Vem lägger flera års kraft, engagemang, pengar och tid att renovera upp en gammal ladugård för att ställa ut sin sköldpaddssamling? Byta tak, städa ur, tvätta, måla golv, måla tak, måla väggar, sätta in en toalette, byt fönster…

Galenskap väcker nyfikenhet.

Jag vill veta mer, jag vill förstå, jag vill svepas med.

På Öland bor en fantastisk familj. Kvinnan är 43 år och har sedan 7 års åldern samlat på sköldpaddor av alla slag, glas, trä, plas, tyg, bilder, leksaker osv. Det är en gigantisk samling. Familjen, som består av mamma, pappa och ett antal barn, har också ett antal levande sköldpaddor i trädgården, både landsköldpaddor och vattensköldpaddor. Om vintrarna bor de inne i bostadshuset i stora terrarium.

På baksidan har all fantasi släppts lös och familjen har skapat sköldpaddor av stenar, växter, kedjor, krukor och vad man månne kan hitta. Här kan man tillsammans leta efter skölpaddeskulpturer. Den stora skölpaddan, flera möter lång, som står på dyngplattan mitt på gräsmattan byter skrud efter årstid. Just nu spirade den av blommor, till påsk var den iförd fjäder skrud. En natt drömde kvinnan om ett bollplank, dagen efter målade hon en sköldpadda på en playwood skiva och sågade ur bollhål. En anordning på baksidan för bollarna till hinken under. I en del av ladugården stora bord uppställda och mängder av färgflaskor, här får alla barn skapa hejdlöst. De teckningar som barnen ger bort till kvinnan, sparas till en stor utställning i framtiden. Länge stod vi vid de levande sköldpaddorna som bodde i trädgården i inhängnader på gräsmattan. I nedgrävda badkar i trädgården bodde vattensköldpaddorna.

Kreativt flöde.

Inget rätt och fel.

En massa ideer som vill ut.

Den entusiasm som strömmade ur denna kvinna var omöjlig att värja sig emot. Hon njöt av att förverkliga sin dröm och leva ut sin fascination för sköldpaddor på alla tänkbara sätt. Det är helt galet men hon älskade det. Nya ideer följde på de gamla. Både hon och maken hade drömmar vidare om att lägga ett nytt golv på loftet med en vuxenavdelning, en labyrint, barns egna små samlarutställningar…

När man älskar det man gör –

syns det.

Äkta kärlek går inte att värja sig mot –

man dras med .

När man förverkligar sin dröm gör man den också till allmän beskådan för andra att ha åsikter om, det medför både ris och ros. När målet blir att föra ut sin idee och göra den till attraktion blir det något helt annat. Andra skall komma och andra ska tycka om. Jag fundetar över om vi  är medvetna om varför vi gör olika saker. Om det är för vår egen skull eller om det är för andras skull. Om det börjar i ett eget intresse, när övergår det i så fall till att också bli för någon annans skull. Den dagen det gör det måste vi fatta helt andra strategiska beslut, då räcker det inte enbart att utgå ifrån hjärtat. Då behöver båda hjärnhalvorna arbeta, prioriteringar måste göras för att inte allt slit skall vara föräves utan betala sig.

Att öppna det egna hjärtat till allmän beskådan –

och dessutom sälja det.

Vågar bara den riktigt modige göra.

Beundran till alla kreatör.

Den dag man bestämmer sig att det man gör också är för någon skull föds också en mängd olika förväntningar. Beroende på den eller de målgrupper man vänder sig till måste man erbjuda en variation och gärna med överraskningar.

Turismen de senaste decenierna har haft olika fokus. 90-talets thailandsresor, 2000-talets aktivitetsresor och golfresor 2000-talets barnvänliga resor. Framtiden tror jag kommer vara det jordnära och det unika. Fästingsafarie finns redan, sköldpaddehuset är unikt i sitt slag, det gäller att hitta det annorlunda som inte finns någon annanstans. Människor vill ha nya upplevelser som kontrast till vardagen.

Det unika skapar den modige som litar på sig själv.

Kreativitet måste innehålla en del galenskap.

När någon säger: det går aldrig är du en bra bit påväg.

Att få möta familjen på Öland som lever sin sköldpaddedröm, med alla sinnen och med hela hjärtat, bär jag med mig i minnet. Jag är tacksam för den upplevelsen.

Skapande från en fri själ genom glädje går rakt in i ett öppet hjärta.

Det går inte att värja sig, bortom allt logik och rationalitet.

Det andas liv!

Kram malin

20120724-192837.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s