Det är inte farligt att låta det bubbla i kastrullen….

…så länge vi finns nära och håller ett vakande öga. Vi kan inte lämna en bubblande gryta, för då kan vad som helst hända.

Människor är ibland lika varandra, men också väldigt olika. Det är sällan vi tänker exakt lika, även om vi ligger nära varandra, så är vår tanke unik. Vi behöver varandras olikheter.

Många av oss har lärt sig att, för att leva ihop eller arbeta tillsammans måste vi leva i konsensus. Strävan efter konsensus har många baksidor. Individerna riskerar att försvinna, kvävs och tystas i sin rädsla för att misslyckas. Eftersom att misslyckas är detsamma som att inte tycker lika. Det är förödande och skapar en stängd, hämmande plats med lågt till tak. Det får konsekvenser i minska handlingskraft, mod, kreativitet och generositet.

Konflikter är inget annat än olika intressen och synsätt som går isär. Utforskandet och förståelsen för dessa konflikter är berikande och utvecklande. Men också ofta känslomässiga och energikrävande.

Det betyder att vi måste låta grytan koka ibland för det ger ny luft i systemet, mjukar upp och rör om – det skapar förutsättningar för nya möjligheter. En stilla gryta med locket på ger initialt lite bekymmer, men på sikt kommer den att ge ifrån sig en unken doft som kommer ta tid att städa upp och göra om för att få levande igen.

Låt grytorna koka, men inte hela tiden, för då kokar innehållet bort. Det behöver få skjuda emellanåt, fyllas på ibland och absolut inte stå stilla allt för länge.

kram malin

20121019-191617.jpg

En reaktion till “Det är inte farligt att låta det bubbla i kastrullen….”

  1. Ett skönt sätt att beskriva det vardagliga på. Visst är det skönt när uppkoket är gjort och grytan får sätta sig till rätt konsistens. Den är som godast då. Ur kaos föds kosmos..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s