Tillsammans-kraft

Det finns inget kraftfullare än ett starkt tillsammans. Det spelar ingen roll hur fantastiska vi är var och en om vi inte kan använda våra styrkor i att gemensamt ta ansvar för det vi vill åstadkomma.

Gör en summering så här innan semestern i mitt arbete och där blir det väldigt tydligt. Vi pratar ofta om hur viktigt ledarskapet är på arbetsplatsen men kanske inte lika ofta varför. Som om det räcker att ha en bra, tydlig, omtänksam och klok ledare. Ledarens främsta uppgift är att vara ett föredöme och göra alla andra till självledare. Den bästa organisationen har starka medarbetare som kan arbeta tillsammans.

På samma sätt som ett framgångsrikt fotbollslag har duktiga och välmående fotbollsspelare som kan arbeta bra tillsammans mot ett gemensam mål med en gemensam strategi. Som vågar fatta egna beslut i stunden och stöttar och peppar varandra i alla lägen. Vi förlorar tillsammans och vi vinner tillsammans.

Detta kommer att krävas av politiken framöver om vi ska kunna ta oss an alla utmaningar vi har skapa det samhälle vi vill ha. Den som förstår hur viktigt det är kommer att kunna göra verklig skillnad. Inte bara genom fina ord utan genom verklig handling. Vi förlorar tillsammans och vi vinner tillsammans.

Detsamma gäller på arbetsplatsen och det måste vara precis lika självklart. Det gäller att bygga en arbetsplats med jämnstarka individer som tar ansvar och har handlingsfrihet. Vi måste förstå varandras likheter och skillnader – respektera dessa. Vi måste vara eniga om vad som förenar oss och vilket håll vi ska gå, vilket uppdrag vi har och på vilket sätt vi vill utföra detta. Vi behöver ha jämnstarka individer som tar ansvar och har handlingsfrihet. Som vågar fatta beslut i stunden, som känner sig trygga i att vara en del av ett sammanhang med en gemensam agenda och som känner sig uppbackad om svårigheter uppstår.

Det finns alltid en viss hirarkier i alla grupper, lag och arbetsplatser. Den makten har i och med det ett enormt ansvar i hur man själv agerar och hur man själv ser på andra runt omkring sig. Den makten kan vara energigivande och skapa mod runt omkring sig men det kan också lamslå och skapa rädsla.

Vilken roll har du och vilket ansvar tar du för att tillsammans ska bli fantastiskt?

img_9105

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s