Skäms inte, det syns när du är bekväm…

Orden kommer från Maja ur dagens sommarpratare (söndagen den 23 juni 2013). Jag hade knytit på mig promenadskorna, tagit på träningskläderna och med lurar i öronen och mobilen i fickan skapat bästa förutsättningar för bästa kvalitetstiden en söndag. Att låta sig översköljas av en annan människas ord, tankar och ta del av en annan människas liv och smärta. Det finns något i en människas smärta som för livet framåt, det intresserar och fascinerar oss människor.

Jag har stor respekt för människor som bjuder på det och ger fullt av sig själva. Det förtroendet vill jag vårda och låta berika mig. En blottad människa är sann och innger förtroende och trygghet. Står du stadigt trots livets törnar är allt möjligt, det ger hopp och förtröstan.

Varför ägnar så många allt för ofta tid till att bygga fasader? Tanken kommer som ett brev på posten. Är det ens möjligt att leva ett liv utan motgångar, kriser och sorger? Skulle jag med handen på hjärtat vilja vara utan livets alla prövningar hittills i mitt 40 åriga liv? Kanske har det tagit mig fram till nu att se tillbaka och lyfta på de stenar som plaserats under årets lopp. Det är inte alltid enkelt och vissa stenar har både hänglås och är djupt nedgrävda. Endel vaktas av ilskna vakter. Jag har lärt mig att hur väl gömda de än är behöver inte vara i motsvarighet till det som gömts. Det mesta som kommer i dagsljus bleknar ganska snabbt. Men att leta nycklar, gräva och stå emot rädsla och ilska kräver målmedvetenhet, tålamod och envishet. Jag ångrar hittills inte ett enda spadtag. Inser självklart jag aldrig kommer bli helt färdig men jag kommer inte låta mig stoppas och jag ger inte upp. Varje insikt gör livet rikare och skapar nya möjligheter.

Många gånger har jag sprungit för snabbt, jag inser det. Nyfiken på framtiden. Det är inte fel, men det går inte att leva fullt ut om man inte också stannar upp och tittar sig över axeln. Jag har kommit till insikten under de senaste åren att först när man tar sig tid att går tillbaka, blir vän med det svåra, förlikas med det mörka och lär av det förgångna då blir man fri. När liken i kistorna inte längre är nedgrävna. Finns det inget mer att frukta. Livet blir lättare att leva. Svårigheter man möter på sin väg är det de är. De bär inte med sig tunga obearbetade ok. De blir hanterbara och tidigare erfarenheter blir viktiga verktyg och lärdomar.

Vi måste hjälpa våra barn att inte glömma eller blunda. Låt inte ryggsäckarna bli fyllda av det ingen vill eller vågar se. Inget är för svårt att tala om. Inget får vara för sårande för att se.

Majas ord från dagens somnarprat klingar fortfarande; skäms inte, det syns när du är bekväm. Jag tänker vidare; är du bekväm kan du leva ditt liv fullt ut och det kommer göra skillnad för både dig och andra. Vi behöver människor som är sina bästa jag, det förtjänar alla på denna jord.

20130623-152015.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s